Budownictwo wczoraj i dzis : Centrum piłkarskie Saint-Michel / Côté Leahy Cardas Architects

Dzięki uprzejmości Côté Leahy Cardas Architects Koncepcja centrum sportowego Côté Leahy Cardas Architects opiera się na modyfikacji strony, na której zostanie ona wdrożona.
Miejsce, które zostało przekształcone z pola przemysłowego (kamieniołom) na składowisko odpadów, a teraz zostanie przekształcone w kompleks parkowy i środowiskowy.
Dzięki swojemu kształtowi, właściwościom, możliwościom adaptacji do strony, sugerowanym szlakom i powiązaniom wizualnym, projekt wyraża całą transformację, ewolucję w kierunku ogromnego parku ekologicznego, otwartego na badania i eksperymenty.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Naszym pierwszym celem jest rozsądna integracja z witryną, ulepszanie jej bez nakładania.
Integracja obszernego budynku w tym uformowanym miejscu, przy interfejsie park-bulwar, wymaga kontynuacji zmian na naturalnej glebie.
Falowanie parku zostanie zwiększone; ziemia zniekształca jeszcze bardziej, aby pomieścić przyszły kompleks piłkarski.
Kopiec wygrywa w górę, aby osłonić przestrzeń gracza zewnętrznego pola gry, rozciąga się, aby osłonić wejście i ogromną salę, rozwija się na trybunach dla widzów zewnętrznego pola gry.
Dzięki uprzejmości Côté Leahy Cardas Architekci pojawiają się nowe pagórki, ziemia nie jest pasywna, wspiera budynek w widoczny sposób, obejmuje go.
W odpowiedzi równoległościan zawierający istotną objętość gry zmienia jej kształt w kontakcie z parkiem.
Powłoka zniekształca się, rozpościera jak piłka siatkowa celu, otrzymując piłkę, ustępując miejsca funkcjom wtórnym, takim jak trybuny i strefa administracyjna.
Połączenie jest bezpośrednie; to przekształcenie wiąże budynek z witryną.
Granice są zerwane, co sprzyja interakcjom.
Dzięki uprzejmości Côté Leahy Cardas Architects Sparkling pudełko odzwierciedla jego otoczenie: miejsce, drzewa i jezioro, niebo, śnieg, pory roku.
Nigdy podobne, zmiany aspektu wzywają nas.
Ekran fasady wychodzący na ulicę doskonale odzwierciedla ruch uliczny i sąsiedztwo.
Organiczny kształt w kierunku parku jest zniekształcającym, zabawnym lustrem.
Ta dynamika, którą odkrywamy w ruchu, daje potencjał odnowy, oznaki trwałości, a tym samym zrównoważonego rozwoju.
W nocy postrzeganie zostaje całkowicie przemienione, światło wykracza i odcina formy, które stały się abstrakcyjne, a pudełko wtapia się w ciemność.
Dzięki uprzejmości Côté Leahy Cardas Architekci Architekci: Côté Leahy Cardas Architects Lokalizacja: Montréal, Kanada Drużyna: Diana Cardas, Jacques Côté, Pascal Gobeil, Marie-André Goyette, Nicolas Fortier, Nils Kröger, Nicolas Croteau, Philippe Tremblay Collaborators (druga faza): Provencher Roy & Associés Architekci: Claude Bourbeau, Dominique Spickler, Céline-Coralie Mertenat, Alexandre Thibodeau Advisors: Josée Labelle, architekt krajobrazu, (NIP Paysage), Lucien Viel, inżynier budowlany (Genivar), Jacques De Grâce, inżynier mechanik (Pageau Morel et associés inc.) Status: Konkurs, finalista, drugi etap
[przypisy: Oporniki granitowe, naklejka na legitymację, wyposażenie stajni ]

Powiązane tematy z artykułem: naklejka na legitymację Oporniki granitowe wyposażenie stajni