Kącik architekta – Hotel Aliah / Hiperstudio + Arkiz

Dzięki uprzejmości Hiperstudio + Arkiz Aliah Project, hotel na zielony Puchar Świata, zaprojektowany przez Hiperstudio + Arkiz został nagrodzony jako zwycięzca konkursu organizowanego przez firmę Aliah, która promuje zrównoważony rozwój poprzez praktyki i firmy, które przynoszą zyski dzięki pozytywny wpływ społeczno-środowiskowy.
Zrównoważony, luksusowy kompleks hotelowy na Mistrzostwa Świata w 2014 roku, ich projekt służy jako model zrównoważonej architektury poprzez rozpowszechnianie innowacyjnych koncepcji promujących zielony styl życia.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
1.
Hotel jako przestrzeń zbliżenia między człowiekiem a środowiskiem dzięki uprzejmości Hiperstudio + Arkiz Procesy urbanizacji i industrializacji, które doprowadziły do powstania naszego społeczeństwa, z jednej strony wytworzyły niezwykły świat obiektów dla współczesnego człowieka, na inna ręka poświęciła wiele ze swojego związku z naturą i środowiskiem.
W miarę nasilania się tego procesu skutki tego braku odczuwalne są poprzez zwiększone zanieczyszczenie, nieunikniony niedobór zasobów naturalnych i utratę jakości życia w dużych ośrodkach miejskich.
Rosnąca świadomość kwestii zrównoważonego rozwoju środowiska.
również zwiększone przez aspekty społeczne i ekonomiczne.
stwarza możliwości ważnych inicjatyw promujących zbliżenie między człowiekiem a środowiskiem naturalnym.
Zrównoważony rozwój to nie tylko kwestia strategii i konkretnych działań, ale także wartości wewnętrznych: wymaga przyjęcia nowego podejścia do świata.
Dzięki uprzejmości Hiperstudio + Arkiz 2.
Krajobraz jako protagonista Dzięki uprzejmości Hiperstudio + Arkiz Projekt Aliah ma być nie tylko komfortowym i innowacyjnym hotelem, ale także transcendentalną przestrzenią, w której zachęca się odwiedzających do ponownej oceny ich postawy na korzyść lepszy, zdrowszy i bardziej zrównoważony sposób na życie.
Proponowana architektura projektu Aliah ma na celu skupienie się na tych koncepcjach, przywracając podstawowe i ponadczasowe wartości, które leżą u podstaw interakcji między ludźmi i środowiskiem, a tym samym promując możliwości kontemplacji, chodzenia i medytacji.
W oparciu o to założenie, liniowy plac-belweder został zaprojektowany jako strukturalny i poetycki gest koncepcji projektu.
Plac ten, ułożony wzdłuż osi przybycia, jest ważnym elementem, ponieważ koordynuje dostęp do hotelu i centrum kongresowego i prowadzi do odkrycia doświadczenia architektonicznego zintegrowanego z otaczającym krajobrazem.
Dzięki uprzejmości Hiperstudio + Arkiz 3.
Język architektoniczny tłumaczący plan budowy zrównoważonego rozwoju Wybraliśmy umieszczenie kompleksu hotelowego w pobliżu wyższego terenu w osi wzdłużnej wzdłuż grzbietu lądowego, dostosowując się do naturalnej topografii i zapewniając piękne widoki na krajobraz.
Wrażliwa analiza tego regionu znajduje odzwierciedlenie w sposobie, w jaki budynek współdziała z ziemią, ustanawiając dialektyczną relację, w której architektura działa jako fizyczne wsparcie dla kontemplacji.
Otwarte korytarze, które służą pokojom hotelu, obejmują centralne, zielone patio, podkreślające obecność roślinności, przekraczając samą funkcję połączenia, aby stać się wycieczką przez wysokie wierzchołki drzew.
Język architektoniczny projektu ma na celu podkreślenie różnych strategii zrównoważenia i zobowiązań w zakresie komfortu środowiskowego, które zostały zastosowane, demonstrując rozwiązania związane z osiągnięciem wysokiej efektywności środowiskowej przy jednoczesnym zapewnieniu efektywności energetycznej i oszczędności zasobów.
diagramy projektowe Architekci: Hiperstudio + Arkiz Lokalizacja: Sao Paulo, Brazylia Team: Alexandre Hepner, Jo.
o Paulo Payar, Matheus Marques, Rafael Brych, Ricardo Felipe Gonçalves Rok: 2012
[hasła pokrewne: Kruszenie betonu, kotwy do drzwi, pręty mosiężne ]

Powiązane tematy z artykułem: kotwy do drzwi Kruszenie betonu pręty mosiężne